SAYAÇ KORUMA TEKNİKLERİ

  1. Kış Aylarında Nasıl Korunur :

  • Klasik Sayaç Koruma

  1. Sayacın bulunduğu yere beton, ahşap veya demirden bir muhafaza yapılmalıdır. Sayaç bağlantıları ile vanalardan su sızıyor veya damlıyorsa, abone numarası belirtilmek suretiyle derhal, idaremize bildirilmelidir.
  2. Çok şiddetli soğuklarda muslukların çok az bir şekilde açık bırakarak sayaçta ve tesisatta durgun su bırakılmaması tavsiye edilir.
  3. Abonelerce tedbir alınmaması halinde soğuğa karşı hassas olan su sayaçlarının kolayca patlayacağı ve onarımının pahalı olacağı, hatta gövdesi patlayan sayacın tamir imkanı olmayıp, hurdaya çıkacağı, ayrıca önemli miktarda su kaybına yol açılacağı ve bir süre susuz kalınabileceği bilinmelidir.
  4. Donan sayaca ve tesisata ateş tutulmamalı ve sıcak su dökülmemelidir.
  5. Piyasadan SAYAÇMATİK olarak adlandırılan sayaç muhafazası (fotoğraf 1-2-3 'te görüldüğü gibi) piyasada  cüzi bir fiyatla temin edilebilir.
  • Sayaçmatik taktırmayan abonelerimizin, sayaç muhafaza yerleri sayacın üst seviyesine kadar (sayacın cam çerçeveli okuma penceresi kapatılmayacak) kuru iri ahşap talaşı veya hiç yoksa samanla doldurulması, sayacın üzerine muhafaza yerini tamamen kapatacak şekilde perlit, iri talaş, saman vb. malzemelerden doldurulmuş yastıklar konulması ve üzerinin muntazam bir kapakla kapatılarak harici tesirlerden korunması gerekmektedir. 
  • Gübre vb. kolayca oksit yapıcı nemli malzemelerin özellikle konulmaması gerekir.
  • Yaz Aylarında Nasıl Korunur :

  1. Sayaç muhafazası havalandırılmalıdır.

  2. Sayaç muhafazası içindeki kışlık koruyucular çıkartılmalıdır.

  3. Buharlaşmaya neden olan faktörler ortadan kaldırılmalıdır.