Yayınlanma Tarihi 13 Eyl, 2024 Paylaş

Merkez Artuklu ilçesinin içme suyu sorununu ortadan kaldıracak 26 milyon avroluk Mardin İçme Suyu Projesi'nin yüzde 55'lik kısmı tamamlandı. Proje kapsamında, Haziran 2025'te merkez Artuklu ilçesine 24 saat içme suyu verilmesi planlanıyor.

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk ve MARSU Genel Müdürü Mehmet Kılıç, merkez Artuklu ilçesinde devam eden 'Mardin İçme Suyu Projesi'nde gelinen son durum hakkında basını bilgilendirdi.

Bir otelde düzenlenen basın toplantısına Eş Başkan Ahmet Türk, Genel Sekreter Mehmet Raci Bilici, Genel Sekreter Yardımcıları, Daire Başkanları, MARSU Genel Müdürü Mehmet Kılıç, Mardin İçme Suyu Projesi'ni yürüten firma yetkilileri ve basın mensupları katıldı.

Eş Başkan Türk, yaptığı konuşmada, halkın büyük bir teveccühü ile Büyükşehir Belediyesini devraldıklarını aktardı.

Kayyum siyaseti ile kendilerini ayakta tutan bazı trol ve kesimlerin yalan ve iftiralarıyla Büyükşehir Belediyesini yıpratmaya çalıştığını vurgulayan Eş Başkan Türk, “Göreve geldiğimiz günden beri birçok sorun ile karşı karşıya kaldık. Bu dönemde, hiçbir projenin, hiçbir programın ve hiçbir çalışma yönteminin olmadığı bir belediye ile karşılaştık. Bu nedenle çalışmalarımızda bizi rahatsız eden gecikmelerin olduğunu da açıkça ifade etmek istiyorum. Çok mesafe aldığımızı söyleyemeyiz, ancak bütün gücümüzle programlarımızı, projelerimizi hazırlayıp halka hizmet etmek için büyük çaba gösteriyoruz.” dedi.

"4 ay içerisinde yüzde 20'den yüzde 55'e çıkardık"

Mardin Büyükşehir Belediyesi, İller Bankası ve Fransa Kalkınma Ajansı ile ortaklaşa yürütülen içme suyu projesinin son durumu hakkında bilgilendirme yapan Eş Başkan Türk, “Haziran 2022 yılında başlayan bir proje. Göreve geldiğimizde ancak yüzde 20’si tamamlanmıştı. Sonraki çalışmalarımızla projede yüzde 55’e ulaştık. 4 ay içerisinde yüzde 20’den yüzde 55’e çıktık.” diye belirtti.

"Teknik nedenlerden dolayı kazılar kapatılamıyor"

İçme suyu projesinde kazılan yerlerin teknik nedenlerden dolayı yetkili firmanın uygun bulmaması nedeniyle asfaltlanarak kapatılamadığını aktaran Eş Başkan Türk, şunları söyledi:

“Bu çalışmalar nedeniyle şehir merkezinde kazılar yapılıyor. Şehir merkezinde kazıların bittiği yerlerde kısa sürede yol çalışması yapabiliriz, ancak borular döşendikten sonra şebekelere su verilecek, basınç ayarlamaları yapılacak. Ondan sonra üzeri kapatılarak asfaltlama yapılacak. Eğer kazıları şimdi kapatırsak, çalışmalar devam ederken herhangi bir sorun nedeniyle tekrar kazı yapmak zorunda kalacağız. Şirket, kazı yapılan alanları hemen kapatmamıza izin vermiyor ve biz de bunu doğru buluyoruz.”

Eş Başkan Türk’ün ardından MARSU Genel Müdürü Mehmet Kılıç, MARSU’nun kent genelinde yaptığı çalışmalar, gelir ve borç durumu, abone sayısı, kaçak su kullanımı, Artuklu ilçesine verilen içme suyu miktarı, MARSU’nun DEPSAŞ Enerji’ye olan güncel borcu ve Mardin İçme Suyu Projesi'nde gelinen son durum hakkında basını bilgilendirdi.

Önümüzdeki yaz merkez Artuklu ilçesine 24 saat kesintisiz içme suyu


İçme suyu kayıplarının ortadan kaldırılması için Mardin İçme Suyu Projesi'nin hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan MARSU Genel Müdürü Kılıç, şöyle devam etti:

“Bugün itibarıyla Artuklu ilçesine verdiğimiz içme suyu 200 bin kişilik bir nüfusa denk gelmektedir. Oysa Mardin merkezin nüfusu 150 bin civarındadır. Neredeyse iki katı kadar su veriyoruz, fakat yine de yetmiyor. Artuklu ilçesinde 30 yıllık hatlarımız ve şebekelerimiz var. Bu hatlarda büyük kayıplar yaşanıyor ve teknik olarak bu kayıplara ulaşamıyoruz. Şu an yürüttüğümüz proje bu anlamda hayati bir öneme sahip. Planlamamız, bu proje ile önümüzdeki yaz aylarında sorunsuz bir şekilde 24 saat içme suyu sağlayacak düzeye ulaşmak. İnşallah bunu başaracağız.”

Konuşmaların ardından soru-cevap bölümüne geçildi.

"Kayyum döneminde 655 milyon elektrik borcu bırakıldı"

Büyükşehir Belediyesi ve MARSU’nun güncel borç durumundan bahseden Eş Başkan Türk, şunları söyledi: “Biz göreve geldiğimizde, DEPSAŞ Enerji’ye 655 milyon liralık borç bırakılmıştı. DEPSAŞ Enerji yönetimi, belediyeyi devraldığımız ikinci günde gelip bizden kaynaklanmayan bu borcu talep etti. Bu borç kayyum dönemine ait. Biz bu borcu devraldığımızda elektrikleri kesmekle tehdit ettiler. Ben de onlara 'Binalarınız kaçak, yıkarım' dedim. Her ay yaklaşık 30 milyon lira borç ödüyoruz. Yani yeniden oluşan borcun tamamını ödüyoruz. Ancak 655 milyon liralık borcun faiz kısmı her ay 15 milyon artıyor. Borç, faiziyle birlikte her geçen gün yükseliyor. İller Bankası'ndan 2 milyar liralık kredi alma imkanımız var, ancak muhalif bir belediye olduğumuz için bunu kolay kolay alamıyoruz.”

"Elektrik sorununu GES Projesi ile sonlandıracağız"

Elektrik borçlarının sürdürülebilir olmadığını ve bu sorunu ortadan kaldırmak için çalışma yürüttüklerini ifade eden Eş Başkan Türk, “Kendi enerjimizi üretmemiz ve DEPSAŞ Enerji’ye bağımlı kalmamamız çok önemli. Mardin buna uygun. Bu doğrultuda bir fizibilite çalışmamız var ve bitme aşamasına geldi. Hedefimiz, kendi enerjimizi üretip DEPSAŞ Enerji'ye olan bağımlılığımızı sona erdirmek. Bu çalışma yakında tamamlanacak.” dedi.

Basın toplantısı, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.